Afvalgids werkt samen met studenten van de HAS Green Academy

Wat is het PLAN: “De migratie van Afvalstromen inzichtelijk maken om zo de afvalmarkt beter in kaart te hebben”.

Afvalgids, hét communicatie- en informatieplatform voor de afvalbranche, gaat samenwerken met de HAS Green Academy. Dennis van Poppel van bureau PLAN, (tevens partner van Afvalgids), beschikt over veel marktdata én een berg ervaring met datavisualisatie en webcartografie. Hij bundelt nu de krachten met AGIS-studenten (opleiding Applied Geo-Information Science) en onderzoekt zo de mogelijkheden van een visuele samenvatting van de afvalketens.

Dennis, marketing- en communicatieadviseur voor de afvalbranche, bedacht de uitdagende opdracht voor het studieblok ‘duurzame regio’. Hij vindt het inspirerend om met studenten te werken en deelt zijn kennis en kunde graag. Zijn motivatie: de afvalbranche meer in kaart brengen.

Vernieuwen
Afvalgids is hét portaal voor nieuws, media en marktinformatie voor de afvalbranche. De Atlassen van Afvalgids  zijn samenvattende infographics over de afvalmarkt. Die vatten de kerngegevens van de afvalmarkt handig samen. De bestaande Afvalgids Atlas met als thema Huishoudelijk afval, is al jaren een succes op kantoren van managers in de afvalbranche. Het is belangrijk om te blijven ontwikkelen en te vernieuwen. Daarom gaat Afvalgids de samenwerking aan met de nieuwe generatie: AGIS-studenten en Dennis werken de komende maanden samen aan de nieuwe Atlas Afvallogistiek Nederland.

Uitleggen en visualiseren
Binnen de opleiding Applied Geo-Information Science werken studenten met behulp van (geo) data science aan belangrijke thema’s van vandaag en morgen: van klimaatverandering tot de toekomst van de stad. Ze leren hoe je informatie over locatie en tijd op een begrijpelijke manier kunt uitleggen en visualiseren. Dat gebeurt onder andere met big data en technologieën als artificial intelligence. Zo maken ze onder meer infographics, storymaps en dashboards.

Duik in de wereld van afval
Susan van Dijk, docent AGIS: “Voor de opdracht met Dennis duiken we in de wereld van ons afvalsysteem. Afval en duurzaamheid hebben veel met elkaar te maken. Recyclen van afval draagt bij aan een beter milieu en het spaart nieuwe grondstoffen en energie. Geen wonder dat veel (publieke) partijen zich afvragen hoe ze hun afval beter kunnen managen en zo een positieve bijdrage te leveren aan de duurzaamheid van hun leefomgeving.”

De opdracht
De opdracht voor de studenten: ontwikkel een website met interactieve cartografie. Daarin visualiseer je het logistieke netwerk van afval en grondstoffen. Het gaat dus om bewegingen, regio’s, locaties van herkomst en bestemming van afval. Dat is ook hoe de Afvalgids Atlas werkt. Dennis legt uit: “De Atlas werkt op basis van interactieve kaarten. Zo’n kaart bestaat uit een aantal topografische lagen. Rapportcijfers geven weer hoeveel afval in het netwerk wordt verplaatst. Daar gaan de studenten mee werken. Detailinformatie van de transporten gaan we voorspellen via landelijke cijfers en aannames.”

De case
De website en de kaart(en) die de studenten gaan maken moeten in de meest voorkomende internetbrowsers kunnen functioneren. Het ontwerp is een zogenaamde user case: gericht op een specifieke gebruikersgroep. In dit geval zijn dat managers in de afval- en grondstoffenbranche. De studenten krijgen de volgende caseomschrijving:

“Als operationeel manager in de afval- en grondstoffenbranche wil ik alle logistieke netwerken en transporteurs in 1 overzicht kunnen zien. Ik wil de gebieden kunnen zien waar afval vrijkomt en op welke locaties afval word verwerkt. Het is ideaal als ik elk onderwerp als aparte kaartlaag aan- of uit kan zetten. Met deze visualisatie van gegevens wil ik logistieke knooppunten en knelpunten kunnen zien. Met deze tool kan ik mijn strategische keuzes maken en onderbouwen tijdens gesprekken met directie, medewerkers van de planningsafdeling en andere belanghebbenden.”

Nieuwe Afvalgids Atlas met als thema Logistiek
Best een uitdaging voor de studenten, deze case! Gelukkig staan ze er niet alleen voor. Dennis is wekelijks aanwezig in het Geolab om de studenten te begeleiden en met ze mee te denken. Het gezamenlijke einddoel is een goed en bruikbaar product: een nieuwe nationale Afval Atlas met als thema Afvallogistiek Nederland.. Gaat het ze lukken? Volg hun ontwikkelingen via LinkedIn.

Bekijk het resultaat op de Vakbeurs Recycling 2022
Een visualisatie van de eindresultaten wordt gepresenteerd tijdens de Vakbeurs 2022 in Gorinchem op 15, 16 en 17 november. Een kans om de meest recente interactieve kaarten over de afvallogistiek te bekijken! Bezoek de Afvalgids stand, of kom op dinsdag naar het Kennistheater.