ABN AMRO gaat 50.000 tennisballen recyclen tot Krajicek Playground

ABN AMRO is op zoek naar 50.000 gebruikte tennisballen. De bank gaat deze recyclen en hiervan een Playground maken voor de Krajicek Foundation, waarvan ABN AMRO partner is. Om dit te realiseren, doet de bank een oproep aan alle Nederlanders om hun gebruikte tennisballen te doneren op een van de kantoren van ABN AMRO. Ook spoort zij eigen medewerkers aan dit te doen. Bezoekers van het ABN AMRO World Tennis Tournament (WTT) worden gevraagd hun oude tennisballen mee te nemen naar het toernooi en daar in te leveren. Bij grandslam-toernooien als Roland Garros en het US Open is recycling van oude tennisballen al ingeburgerd. ABN AMRO doet dit nu voor het eerst in Nederland als onderdeel van haar duurzame strategie.

Elk jaar worden er in Nederland ruim 5 miljoen oude tennisballen weggegooid. Hiervan worden er op dit moment naar schatting slechts 70.000 ingezameld en hergebruikt. Dit betekent dat meer dan 95% procent van de Nederlandse tennisballen worden weggegooid en verbrand. Dat is zonde, want het rubber uit de tennisballen is prima herbruikbaar. Daarom roept ABN AMRO alle Nederlanders op om oude tennisballen een tweede leven te geven. De bezoekers van het WTT – dat van 9 tot en met 17 februari in Rotterdam wordt gehouden – kunnen hun gebruikte tennisballen inleveren in speciale inzamelbakken in Ahoy. Daarnaast kan iedereen vanaf de start van het toernooi hiervoor ook terecht in de kantoren van ABN AMRO. Voor de recycling van de tennisballen werkt ABN AMRO samen met Innovation Team. Naast de recycling zorgen zij voor de verwerking van de oude tennisballen in de sportvloer van een Krajicek Playground.

Een Krajicek Playground is een multifunctioneel sportveld in aandachtswijken waar de mogelijkheden om veilig buiten te spelen en te sporten vaak beperkt zijn. Hier kunnen kinderen onder begeleiding van jongeren uit de buurt – Krajicek Scholarshippers – onbezorgd in een veilige omgeving met elkaar sporten en spelen. “Ik ben erg blij met dit initiatief om alle Nederlanders op te roepen iets te doen wat goed is voor het milieu en ook veel betekent voor kinderen voor wie de mogelijkheden om buiten te spelen en te sporten beperkt zijn”, zegt Richard Krajicek, toernooidirecteur van het WTT en oprichter van de Krajicek Foundation. “Wat het voor mij extra bijzonder maakt, is dat mijn passie voor tennis samenkomt met mijn droom dat elk kind sociaal veilig en sportief kan opgroeien en om ervoor te zorgen dat geen enkel kind buitenspel staat. Ik hoop dan ook dat dit fantastische initiatief van ABN AMRO en haar partners een vervolg krijgt. Het zou natuurlijk geweldig zijn als in de toekomst al onze nieuwe Krajicek Playgrounds bestaan uit materiaal waarin oude tennisballen zijn verwerkt.”

Game Changers tijdens het WTT
“ABN AMRO stimuleert de overgang naar een circulaire economie en geeft tennisballen daarom graag een tweede leven”, zegt Mark van Rijt, Directeur Brand, Marketing & Communications van ABN AMRO. “Naast de Krajicek Playground gebeurt dit nu al in de vorm van verschillende duurzame producten. Deze zogenoemde ‘Game Changers’ kunnen tijdens het toernooi bekeken worden in onze ABN AMRO-stand. Eén van de producten die hier te vinden zijn, is de Circular. Dit is een schoen die is ontwikkeld in samenwerking met Quick, waarvan de zool grotendeels is gemaakt van oude tennisballen. Deze schoenen worden tijdens dit toernooi gedragen door de ballenkinderen en lijnrechters. Ook heeft Dopper-designer Rinke van Remortel een demper voor tennisrackets ontworpen en zijn er dakplaten voor groene huizen gemaakt door Ceyes en speakers gemaakt van oude wedstrijdballen door HearO. Dit doen we, omdat we als bank samen met onze klanten en partners een voortrekkersrol willen vervullen op het gebied van duurzaamheid en de circulaire economie in een stroomversnelling willen brengen.”

Over de Krajicek Foundation
De Krajicek Foundation is de sport foundation die kinderen en jongeren in aandachtswijken intensief begeleidt en motiveert om dichtbij huis met elkaar te spelen en te sporten. Zo kunnen zij zich in een veilige omgeving op een gezonde en sportieve manier ontwikkelen en een inspiratiebron zijn voor de jeugd in hun buurt. De Krajicek Foundation is opgericht in 1997 en heeft 125 Krajicek Playgrounds verspreid over Nederland waar dagelijks 5.000 kinderen onbezorgd kunnen spelen en sporten. Daarnaast biedt zij 185 jongeren een studiebeurs en de kans om zichzelf verder te ontwikkelen middels het Krajicek Scholarship-programma. De Krajicek Foundation en haar partners dragen daarmee bij aan een betere toekomst voor de Nederlandse jeugd en daarmee ook aan een sportieve, sociale omgeving.