70-jarig jubileum Van Vliet Contrans

Van paard en wagen naar toonaangevend recyclingbedrijf in zeventig jaar

In april 2014 is het precies zeventig jaar geleden dat Honselersdijker Piet van Vliet de basis legde voor het huidige afvalverwerkingsbedrijf Van Vliet Contrans. Van één paard en wagen is het bedrijf in zeven decennia tijd uitgegroeid tot een van de grootste afvalverwerkende bedrijven in Nederland. Van afvalverwerking is het accent de laatste jaren verschoven naar recycling. Inmiddels ligt het percentage afval dat een nuttige toepassing krijgt op 99%.

Piet van Vliet is oorspronkelijk melkveehouder in Honselersdijk als hij in 1944 begint met het vervoer voor tuinders. Voor 10 cent per kist brengt hij groenten en fruit naar de veiling. Dat gaat nog per paard en wagen en een trekschuit. Wel behoort het paard van Piet tot de snelste paarden van het Westland: hij kan transporten binnen een half uur in Delft afleveren. Eind jaren veertig komt ook het ophalen van tuinafval erbij. In die jaren worden de restanten van de teelt nog met de hand op de wagen geschept. Dat is inmiddels wel een vrachtwagen: na de oorlog investeert Piet in een Engelse Dump Fordson vrachtwagen, tweedehands aangeschaft.

Eerste ‘recycling’
Ook doen de eerste ‘recyclingactiviteiten’ hun intrede in het bedrijf. Puin en koolas die Van Viet ophaalt, worden gebruikt om tuindersslootjes te dempen en om tuinderslanen te repareren. Voor Piet van Vliet is het ophalen van puin en sloopafval een aantrekkelijke bijverdienste. De activiteiten leveren het bedrijf het dubbele op van de opbrengsten van het veilingvervoer.

Tot begin jaren zeventig blijft het bedrijf het vervoer van veilingproducten en afval combineren. Als steeds meer tuinders overgaan tot de aanschaf van een eigen vrachtwagen, stapt Van Vliet definitief over op de afvalverwerking. Met de groei van de Westlandse tuinbouweconomie stijgt ook het aantal vrachten van tuinafval. Temeer omdat het tuinders verboden is tuinafval op het eigen bedrijf op te slaan.

Familiebedrijf
Met de indiensttreding van zonen Quirien, Peter, Cees, Joop, Aad en ex-profwielrenner Leo wordt Van Vliet een echt familiebedrijf. Als Piet in 1982 stopt als directeur, neemt Quirien het stokje over van zijn vader. Tuinafval wordt dan verzameld op stukken grond in de Madepolder en achter de Vijverberglaan in Honselersdijk. Vanaf de jaren zeventig stapt Van Vliet ook in het vervoer van huishoudelijk afval in het Westland. De verwerking van het tuinafval wordt snel geprofessionaliseerd. In het nieuwe bedrijfscomplex aan de Wateringveldseweg, waar het bedrijf nu nog is gevestigd, is een composteringshal gebouwd. Al na een jaar verhuizen die activiteiten naar het composteringsbedrijf voor tuinafval in Hoek van Holland, dat Van Vliet in 2001 zal overnemen. Na een bouw van ruim een jaar is daar in 2012 het meest moderne composteringsbedrijf van Europa gebouwd.

27 bedrijven overgenomen
Anno 2014 telt het zeventigjarige Van Vliet Contrans ongeveer 250 medewerkers, actief op zes locaties. Het bedrijf is vooral actief in Zuid-Holland. Afval wordt tegenwoordig voor 99% nuttig toegepast. Een deel hiervan wordt verwerkt tot product of halffabrikaat voor andere producten, zoals compost, puingranulaat, houtsnippers en steenwolgranulaat. Sinds 2000 is het bedrijf in handen van de Engelse Shanks Group, in Nederland ook eigenaar van enkele andere bedrijven in de milieubranche. Shanks is de grootste onafhankelijke afvaldienstverlener van Europa, actief in Nederland, Engeland, België en Canada. Het bedrijf is beursgenoteerd.

Meer over Van Vliet Contrans