200 gezinnen sturen de grijze bak op vakantie!

Avalex heeft 100 gezinnen uitgedaagd om 100 dagen, 100% zonder restafval te leven. Ongeveer 200 gezinnen hebben zich aangemeld voor het avontuur. Dit is vrijdag 1 april gestart met een feestelijke bijeenkomst bij Avalex.

Zo’n 100 deelnemers kwamen een kijkje bij Avalex in de keuken nemen. Zij werden welkom geheten door de Delftse wethouder Lennart Harpe. Hij vertelde hoeveel bewondering hij voor de deelnemers had. Emily-Jane Lowe (schrijfster van het boek “ Leven zonder afval”) legde uit dat een leven zonder afval veel makkelijker is dan je zou denken. Een eierdoos kun je best een extra keer op de markt laten vullen. Rijst kun je in grootverpakkingen kopen en verdelen in wekpotten. Op de markt zit bijna niks in een verpakking en kun je, je voedsel ook nog eens extra vers krijgen..

Projectleider Machteld Woudenberg vertelde dat er steeds meer trends zijn die hier bij aansluiten. Lenen en delen wordt normaal, denk maar aan de OV-fiets, Greenwheels, Peerby of gratisoptehalen.nl. Maar ook Marktplaats, kringloopwinkels of Catawiki geven goederen een tweede leven. Ook onderstreepte zij het belang van deelname aan het project: ‘Grondstoffen raken op, we moeten hier dus zorgvuldiger mee omgaan. Door op te letten op wat je koopt en grondstoffen goed te scheiden kunnen we hier ook in de toekomst gebruik van maken’.

Mark Leemans van afvalinzamelaar ROVA, bedenker van het 100-100-100-project vertelde over het grote succes in haar gemeenten. Leemans gaf onder andere de tip om te kijken waar in huis allemaal afval ontstaat. “Steeds meer gemeenten doen mee aan dit initiatief. Hopelijk in de toekomst wel 100 gemeenten!”

Avalex zorgde voor hapjes en drankjes als afsluiting, gemaakt van allerlei kliekjesrecepten. Dit gaf de deelnemers inspiratie voor thuis. Vervolgens kregen de deelnemers een startpakket mee naar huis, om hen op weg te helpen om afvalvrij te leven.

Achtergrond
Vanaf 1 april zijn de deelnemers uitgedaagd om zo min mogelijk restafval te produceren. Daarvoor moeten zij iedere week het door hun geproduceerde restafval wegen en het gewicht invullen op een afvalmeter op het online platform: avalex.100-100-100.nl. Zo kun je, je eigen voortgang bijhouden en deze vergelijken met die van andere deelnemers, het regionale- en het landelijk gemiddelde..

Om de deelnemers te inspireren en te motiveren zet Avalex elke week een weekopdracht online, waaraan zij mee kunnen doen. Bijvoorbeeld door een foto te maken van hun afval of door alle verpakkingen te tellen die je op één dag weggooit. Op deze manier hoopt Avalex inwoners te inspireren om aan de slag te gaan met onderwerpen die te maken hebben met afvalvermindering en afvalscheiding.