Met 100-100-100 op naar een duurzame wereld

100 gezinnen, 100 dagen, 100% afvalloos leven… Het leek een grap, maar op 1 april gingen 200 gezinnen de uitdaging aan. De deelnemers moesten zich er wel op instellen: een extra afvalbakje installeren in de badkamer, wat moet ook al weer in welke bak, hoe doe je boodschappen met zo min mogelijk verpakkingen en hoe overtuig je iedereen in je gezin om goed afval te scheiden? 100 dagen lang hebben de deelnemers via een online platform tips uitgewisseld, opdrachten gemaakt en vragen gesteld. Met resultaat. Van 8,7 kilo naar maar een paar gram restafval per huishouden per week. Dat is wel een heel klein zakje dat dan nog over blijft.

Deelnemers in het zonnetje
Zaterdag is het project afgesloten met een eindbijeenkomst in Delft. Deze bijeenkomst werd georganiseerd om de deelnemers in het zonnetje te zetten en te bedanken. 100 dagen lang zijn de deelnemers actief geweest en hebben hun afval gewogen en hun ervaringen gedeeld op een speciale online website. Het feit dat het hen gelukt is om 100 dagen bijna zonder restafval te leven, was een feestje waard!

Hoogtepunten
De middag bestond uit een gevarieerd programma. De projectleider van Avalex haalde de hoogtepunten van de 100 dagen aan. Geconcludeerd kon worden dat als je vooraf nadenkt over wat je in huis haalt en waar je het haalt, dit al veel afval scheelt. Op de markt kun je veel producten zonder verpakking kopen, maar ook veel lokale winkels denken graag mee over hoe je afval kunt voorkomen. Ook heb je als consument vaak de keuze in een supermarkt om iets los verpakt, in een grote verpakking en/of in een recyclebare verpakking te kopen. Als je bewust voor een verpakking kiest, scheelt dat vaak al veel afval. Als je dan toch afval hebt, waar je echt niets meer mee kan, dan is het belangrijk om het gescheiden weg te gooien. De deelnemers van 100-100-100 merkten dat je vrijwel al het afval kunt scheiden en dat bijna niets bij het restafval hoort.

Oprichter Plastic Whale
Marius Smit vertelde op de bijeenkomst over de oprichting van zijn bedrijf ‘Plastic Whale’. Marius is de eerste plastic visser ter wereld. Van het plastic wat hij uit het water haalt, maakt hij mooie boten. Deze boten worden weer ingezet om meer plastic te vissen. Op die manier weet hij aandacht te vragen voor plastic dat in het water terecht komt. Ook laat hij met dit initiatief zien dat het niet alleen een probleem is wat zich ver op zee afspeelt, maar ook dichtbij in de grachten van grote steden bijvoorbeeld. Veel mensen vinden het leuk om op zijn boten mee naar plastic te vissen. Zo worden de grachten ook weer schoner.

Deelnemerspanel
Het was interessant om de ervaringen van de deelnemers te horen tijdens het deelnemerspanel. Zij waren het erover eens dat leven zonder restafval best gemakkelijk is. De deelnemers willen hier in de toekomst zeker mee verder gaan en willen aan hun omgeving vertellen hoe leuk afval scheiden eigenlijk is. Zo zei deelneemster Pauline Snel: “Het zou zonde zijn om alles nu weer in dezelfde bak te gaan gooien. Het is een kleine moeite om het goed te doen, dus ik zou niet weten waarom we niet doorgaan!”. Wel ligt er een uitdaging om de rest van Nederland ook aan het scheiden te krijgen.

We houden vol!
Gedurende het project bleek het digitale platform een grote inspiratiebron en steun. Hier konden deelnemers tips en bevindingen uitwisselen over het wel en wee van afval scheiden. Zij konden elkaar inspireren en Avalex vragen stellen. Avalex zorgde voor gevarieerde weekopdrachten om de deelnemers aan het denken te zetten en te motiveren. In de toekomst zal Avalex op Facebook zo veel mogelijk leuke feitjes en weetjes te delen om mensen te inspireren. Ook kunnen hier vragen worden gesteld over afval scheiden en het voorkomen van afval.