Wecycle zamelt 109,6 miljoen kilo e-waste in

Stichting laat afgedankte apparaten en lampen voor 97 procent nuttig toepassen

Wecycle heeft vorig jaar 109,6 miljoen kilo afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) ingezameld. De stichting zonder winstoogmerk organiseert in Nederland de verantwoorde inzameling en recycling van e-waste.

Het totale gewicht is verdeeld over 65 miljoen kilo e-waste ingezameld bij gemeenten en 45 miljoen kilo bij winkels. De hoeveelheid in 2016 is gelijk aan het jaar ervoor maar er zijn enkele verschillen. De inzameling van beeldbuistelevisies en -monitoren daalde in 2016 fors (minus 24 procent), omdat er steeds minder zware beeldbuisapparaten in de huishoudens aanwezig zijn. Het verlies aan gewicht werd vooral goedgemaakt door een toename aan groot witgoedapparaten (plus 9 procent). Met name winkels gaven meer groot witgoedapparaten af. Tevens zamelde Wecycle meer platte beeldschermen (plus 22 procent) en energiezuinige lampen en armaturen in (plus 8 procent). De inzameling van kleine elektrische apparaten steeg met bijna 1 procent, die van koel-/vriesapparaten bleef praktisch gelijk.

Jan Vlak, algemeen directeur Wecycle: ”Wecycle is voor de inzameling in de eerste plaats afhankelijk van wat mensen afdanken bij gemeenten en via winkels. Deze inleverkanalen geven de afgedankte apparaten en lampen vervolgens aan ons. Het sleutelwoord hierbij is samenwerking. Onlangs sloten we nog met Midwaste, Omrin en HVC een langjarige samen-
werkingsovereenkomst. Zij vertegenwoordigen 82 gemeenten, die bij elkaar jaarlijks zo’n 20 miljoen kilo e-waste inzamelen bij hun inwoners. In totaal kiezen 317 gemeenten ervoor met ons samen te werken. Ook de samenwerking met onze retailpartners loopt goed. Vrijwel alle winkels in Nederland geven het ingenomen e-waste af aan ons. Al met al een mooi volume. Ik zie ook dit jaar weer met vertrouwen tegemoet.”

Optimaal recyclen
Wecycle laat de ingeleverde elektrische apparaten en lampen optimaal recyclen en bereikt daarmee een nuttige toepassing van 97 procent. Van elke 1.000 kilo aan e-waste komt 800 kilo terug als grondstoffen en wordt 170 kilo ingezet als brandstof in hoogrendement energiecentrales. Recycling draagt bij aan de circulaire economie door grondstoffen te behouden, te voorkomen dat schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen en de uitstoot van CO2 te vermijden.