Verduurzaming OAT Arnhem

De motoren van het Ondergronds Afval Transportsysteem (OAT) in Arnhem worden met frequentieregelaars uitgerust. Dit maakt de motoren veel duurzamer en kunnen ze tevens efficiënter ingezet worden.

Het OAT systeem is eigenlijk een grote stofzuiger die afval vanaf een inwerplocatie (afvalbak bijv. op kantoor, bioscoop, restaurant of op straat) afzuigt en verzamelt in containers die op een centrale plek staan (de terminal). Toen de afvalverzamelterminal van het OAT in Arnhem in 2006 in gebruik genomen werd, zijn de motoren die de zuigkracht genereren, uitgevoerd met soft starters. Dit om te hoge afnamepieken in het energienet te voorkomen. Na het opstarten van een luchtstroom (met 180KW vermogen!), moest deze weer gesmoord worden om de juiste snelheid te genereren.

Onlangs is het systeem uitgebreid. Het nieuwe station in Arnhem, de nieuwe Pathé bioscoop aldaar en de McDonalds zijn nu rechtstreeks aangesloten op het OAT. Daardoor slaat het vaker aan en is een snellere starttechniek nodig. Met de nieuwe frequentieregelaars wordt het ingeschakeld vermogen direct afgestemd op de gewenste luchtstroom. Tevens is deze starttechniek veel duurzamer. De maatregel levert een energiebesparing op van ongeveer 20%.

OAT
Door afvalbakken aan te sluiten op een ondergronds buizenstelsel kan het afval op elk moment automatisch afgevoerd worden. Het systeem “ziet” wanneer een afvalbak vol is en laat dan middels een kleppensysteem het afval in de afvoerbuis vallen waarna een luchtstroom op gang komt en het afval afgezogen wordt naar de terminal. Hier wordt het afval gescheiden ingezameld in containers. Bij een volle container krijgt het afvalverwerkingsbedrijf een seintje. Grote voordeel van het OAT is dat afvalbakken nooit vol zitten, wat zwerfafval voorkomt, en dat er in drukke gebieden geen vuilniswagens hoeven te rijden. Vervoersbewegingen worden beperkt en dat levert uiteraard vermindering van CO2-uitstoot op