Twente Milieu Startpunt – nieuwe kansen door leren en werken

Twente Milieu is met 350 medewerkers dagelijks actief in de leefomgeving van zo’n 180.000 huishoudens om te zorgen voor een schone en frisse leefomgeving; dit gebeurt zowel op het gebied van afval als buurtonderhoud. Vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid geeft Twente Milieu al sinds de oprichting 20 jaar geleden een werkplek aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op dit moment is dit zo’n 20% van de medewerkers. Een volgende stap in de professionalisering hiervan wordt gezet via Twente Milieu Startpunt: een leerwerktraject in samenwerking met onder andere Werkplein Twente en het ROC van Twente.

De doelstelling van Twente Milieu Startpunt is om via het bieden van een leerwerktraject van een jaar te zorgen voor betere kansen op de arbeidsmarkt. De deelnemers – onder andere statushouders en werklozen zonder opleiding – worden geworven via het Werkplein Twente, een samenwerkingsverband van de 14 Twentse gemeenten en het UWV. Zij gaan na dit leerwerktraject met het behaalde MBO-diploma (niveau 1) buiten Twente Milieu op zoek naar een baan of een vervolgopleiding.

Op maandag 28 augustus is een eerste groep gestart aan een voorschakeltraject, waarin de deelnemers leren wat het betekent om (weer) te gaan werken en (weer) naar school te gaan. Vanaf september is de groep gestart met een entreeopleiding (techniek) bij het ROC van Twente en zijn zij gestart op locatie Borne met de assemblage van ondergrondse containers.

De ambitie van Twente Milieu is om via Startpunt elk jaar met twee groepen een leerwerktraject te starten. Binnen de organisatie zijn meerdere werkzaamheden geschikt voor deelnemers in een leerwerktraject, waarbij ook andere assemblagewerkzaamheden en buurtonderhoud tot de mogelijkheden kunnen gaan behoren.