Succesvolle VANG workshop ‘Textiel’ bij Sympany Harderwijk

Geboeide luisteraars bij ‘Het kijkje in de keuken van Sympany’

Op 13 december organiseerde Sympany in samenwerking met de NVRD de VANG workshop ‘Textiel’ bij het nieuwe sorteercentrum van Sympany in Harderwijk. Met een goede opkomst van 15 deelnemers, die actief deelnamen in de discussies tijdens de presentaties maakte het een informatieve en interessante ochtend.

Na een kort welkom van Marjolijn van der Hoek (NVRD) en Marc Vooges (Sympany) kwamen de volgende onderwerpen aan bod:

Textielinnovatie:
‘Wat gebeurt er met textiel dat niet opnieuw te dragen is?’
Een presentatie door Marc Vooges (Sympany) en Anita de Wit (ReBlend)
In interviewvorm vertelden Marc Vooges en Anita de Wit over de innovatieve kledinglijn van ReBlend ontwikkeld uit 70% gerecycled textiel en 30% recyclede PET. ReBlend in 2013 opgericht om te onderzoeken of er van resttextiel (alleen nog te gebruiken als dashboardvulling, isolatie- en geluidswerend materiaal en poetslappen) kwalitatief hoogwaardige producten gerealiseerd kunnen worden. Omdat in Nederland geen mechanisch spinnen meer plaatsvindt, is ReBlend uiteindelijk bij een Spaans familiebedrijf terecht gekomen. Met dit garen is een kledinglijn ontwikkeld en door Ahrend is een proefcollectie voor interieurstoffering afgenomen.

Textiel duurzaam aanbesteed:
‘Wat zijn de gevolgen van aanbesteden en hoe pak je dit het beste aan?
Een presentatie door Jaap Jan van Ingen van Wasteview
Jaap Jan nam als aanbestedingsexpert de deelnemers mee in de wereld van tendermanagement om een beeld te geven van hoe je de juiste textielafnemers selecteert en handige gunningcriteria opstelt. Omdat aanbestedingen over het algemeen maar eens in de vier/vijf jaar plaatsvinden, is aanbesteden voor veel gemeenten nogal een lastig onderwerp.

Een sociaal sorteercentrum opzetten:
‘Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen, maar hoe?’
Een presentatie door Nico Spaansen van Afvalbeheer Noord-Groningen
Tot slot de presentatie van Nico Spaansen van Afvalbeheer Noord-Groningen over het opzetten van het sociale sorteercentrum in Uithuizen. Open en eerlijk vertelde hij over wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van een sorteercentrum. Denk hierbij aan het vinden van een geschikte sorteerlocatie, maar nog veel belangrijker het samenstellen van een team dat de juiste synergie bij elkaar teweeg brengt.

Ter afsluiting kregen de deelnemers een kijkje in de keuken van Sympany, een rondleiding door het sorteercentrum dat op dat moment volop in bedrijf was.