neushoornkeversDen Ouden Groenrecycling BV uit Schijndel heeft bij het innemen van een partij oude houtsnippers honderden zeldzame neushoornkevers aangetroffen. Het zijn een van de grootste en zeldzaamste insecten van Brabant. De neushoornkevers zijn inmiddels naar hun nieuwe leefomgeving gebracht in de Herbertusbossen bij Heeze.

“Bij controle van deze partij op visuele en fytosanitaire vervuilingen kwamen wij erachter dat er honderden neushoornkevers (larve, eieren en volwassen stadia) aanwezig waren. Het was al vrij snel duidelijk dat het uniek is om zoveel neushoornkevers in diverse stadia bij elkaar te zien. Het zou jammer zijn om het te composteren”, aldus Hans van der Staak, agronoom bij Den Ouden Groenrecycling bv.

Hans van der StaakHans van der Staak nam contact op met het Brabants landschap en de boswachter van de Herbertusbossen was direct erg enthousiast. “Toen wij ontdekte dat het om de inheemse neushoornkever ging wilde wij de berg houtsnippers wel hebben!”, aldus boswachter Mari de Bijl. Zij hebben samen een plan opgepakt om een broedhoop voor deze beestjes te creëren. Deze broedhoop bestaat uit houtsnippers die jaarlijks bijgevuld wordt, door de natuurlijke compostering wordt het warm binnenin de hoop (ca. 40 graden) waardoor de larve kunnen blijven leven en ontwikkelen.

Mari de BijlMeerdere vrachtwagens hebben de ruim 200 m³ houtsnippers met de neushoornkevers, larven en eitjes naar de Herbertusbossen gebracht. Hier kunnen de neushoornkevers voorspoedig verder voortplanten in hun nieuwe en vertrouwde leefomgeving.

Neushoornkevers
nieuwe leefomgeving broedhoop neushoornkeverDe neushoornkever is één van de grootste insecten van Brabant en kan zo’n vier centimeter groot worden. De kans dat je de neushoornkever tegenkomt is echter erg klein, omdat de kever helaas maar een paar weken leeft. De neushoornkever is voor het grootste deel van zijn leven een larf. De larve worden vaak verward met de larve van meikevers, maar de larve van de neushoornkever eten echter alleen dood hout en kunnen niet in leven blijven van groeiende gewassen.  Drie tot vijf jaar kan het duren voordat ze van larf ontpoppen in een kever. Dat doet ze het liefste in een grote berg dood hout, waar het door broei lekker warm is. Alleen een berg dood hout die lang genoeg blijft liggen in het bos komt weinig voor.

Den Ouden Groenrecycling BV
Den Ouden Groenrecycling BV, onderdeel van familiebedrijf Den Ouden Groep uit Schijndel, neemt jaarlijks circa 300.000 ton groene reststromen in ten behoeve van de productie van bodemverbeteraars en biomassa. De groene reststromen bestaan vaak uit verse houtstromen, zoals snoeihout, snippers, boomstobben of blad en gras. Het beleid van Den Ouden Groenrecycling is om de ingenomen groene reststromen te controleren op visuele en fytosanitaire vervuilingen.