Officiële opening Bio Power Alphen

GFT-vergister Indaver voorziet ruim 3.000 huishoudens van groen gas
Gisteren hebben commissaris van de Koning Jaap Smit, burgemeester Liesbeth Spies en Indaver CEO Paul De Bruycker de duurzame GFT-vergister Bio Power Alphen officieel geopend.

Bio Power Alphen is een hoogwaardige installatie die groente-, fruit- en tuinafval op duurzame wijze verwerkt. Het vergisten van dit GFT-afval in combinatie met composteren is 100% duurzaam omdat niets verloren gaat bij de verwerking. Indaver heeft € 16 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van de vergister, die 75.000 ton GFT-afval op jaarbasis verwerkt en 3.400 Alphense huishoudens voorziet van groen gas.

opening bio power alphen-indaverJaap Smit, commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland:
“Ik ben trots op de opening van de Bio Power installatie, de eerste GFT-vergister in onze provincie. Trots, omdat het bedrijf en de technologie ontzettend goed passen bij wat wij hier in Zuid-Holland zijn en willen worden. Wij hebben de ambitie een regio te zijn die zoemt van de innovatie. De investering van Indaver in de Bio Power installatie sluit daar prima op aan.”

De innovatieve installatie is vorig jaar al in werking gesteld, maar is vandaag officieel geopend met een bijzondere handeling met droogijs (CO2 in vaste vorm). Vloeibare CO2 is een van de duurzame producten die het nieuwe vergistingsproces oplevert en dient als grondstof voor vele toepassingen waar droogijs er één van is.

Liesbeth Spies, burgemeester van de gemeente Alpen aan den Rijn:
‘Wij zijn er trots op dat de eerste GFT vergister van Zuid-Holland in Alphen aan den Rijn staat. Dit past goed bij ons streven om een energie neutrale gemeente te worden. Als de vergister volledig draait, produceert Indaver voldoende groen gas om jaarlijks 3.400 gezinnen in hun aardgasbehoefte te voorzien. Dat zijn bijna net zoveel huishoudens als de kernen Koudekerk aan den Rijn en Hazerswoude-Rijndijk samen. Indaver bewijst hiermee dat afval al lang geen afval meer is, maar grondstof. Het is voor ons aanleiding om inwoners te stimuleren hun afval goed te scheiden.’

Vergistingsproces
Het vergistingsproces verloopt op hoofdlijnen als volgt: GFT-afval wordt ingevoerd in een van de twee vergistingstanks. Het materiaal blijft ongeveer 24 dagen in de tank zonder zuurstof en bij een temperatuur van 55°C. Het materiaal wordt steeds geroerd. Miljarden bacteriën die in de tanks aanwezig zijn, breken het materiaal af. Bij dit proces komt biogas vrij. Dat gas wordt afgevangen en opgewerkt tot groen aardgas en vloeibaar CO2. Het groene gas wordt geleverd aan het aardgasnet en de CO2 vindt zijn weg onder andere naar de land- en tuinbouw.

Paul De Bruycker, CEO van Indaver nv:
‘Indaver streeft ernaar de materiaalkringlopen te sluiten op een CO2- en energie-efficiënte manier. De opstart van de Bio Power installatie in Alphen aan den Rijn levert 2 nieuwe duurzame producten op: groen aardgas én vloeibare CO2. Zo leveren wij onze bijdrage aan welvaart en welzijn in deze wereld.’