Nederlanders zetten minder oude apparaten aan de straat

Milieustraat gemeente scoort rapportcijfer 7,8

Steeds minder mensen zetten hun oude apparaten aan de straat, de meeste Nederlanders gaan naar de gemeentelijke milieustraat om apparaten in te leveren voor recycling. Over de milieustraat zijn de bezoekers heel tevreden: ze geven een rapportcijfer van gemiddeld 7,8. Driekwart van de bezoekers vindt dat zij vriendelijk en goed wordt geholpen op de milieustraat. Dit blijkt uit onderzoek van Kantar Public (voorheen TNS NIPO) in opdracht van Wecycle. Wecycle organiseert in Nederland de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

De helft van de Nederlandse huishoudens brengt afgedankte grote elektrische apparaten, zoals een oude beeldbuistelevisie, wasmachine of koelkast naar de milieustraat. Op de tweede plaats (19 procent) komt meegeven aan de bezorger van een vergelijkbaar product. Het aantal mensen dat een groot apparaat aan de straat zet dat wordt opgehaald door de gemeente, is teruggelopen van 8 naar 3 procent. Ook afgedankte kleine elektrische apparaten worden het vaakst ingeleverd op de gemeentelijke milieustraat: 65 procent van de mensen doet dit.

Jan Vlak, directeur Wecycle: “Het is goed dat mensen de weg weten te vinden naar de gemeentelijke milieustraat en deze positief waarderen. De afgedankte apparaten die bij onze partnergemeenten worden ingeleverd, laten wij optimaal recyclen tot nieuwe grondstoffen. Als je een apparaat langs de weg zet, bestaat het risico dat deze wordt meegenomen voordat de gemeente langskomt om dit op te halen. Het apparaat kan daardoor terechtkomen in de illegale handel, waardoor goede recycling uitermate onzeker wordt, met alle nare gevolgen van dien voor mens en milieu.”

Wecycle werkt uitsluitend met verwerkers die WEEELABEX-gecertificeerd zijn. Wecycle laat de ingeleverde apparaten en lampen recyclen met een nuttige toepassing van 97 procent (83 procent materiaal hergebruik en 14 procent energieterugwinning). Door recycling blijven grondstoffen behouden, komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en wordt de uitstoot van CO2 vermeden.

Recycling helpt lokale goede doelen
Tot eind dit jaar kunnen bezoekers van de gemeentelijke milieustraat bij hun bezoek punten scoren. De 25 gemeenten met de meeste punten per inwoner, ontvangen een Wecycle-sponsorcheque van Euro1.000,- voor het lokale goede doel. Alle 325 gemeenten die inzamelpartner zijn van Wecycle doen mee. Meer informatie: www.wecycle.nl/inleveren.

Over het onderzoek
Kantar Public (voorheen TNS NIPO) ondervroeg in een representatief onderzoek ruim 1.000 mensen van 18 jaar en ouder uit hun online panel.

Over Wecycle
Wij zijn de enige non-profitorganisatie in Nederland die de inzameling en recycling van e-waste regelt. Dankzij onze inspanningen krijgen de materialen uit afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen een nieuw leven. Hiervoor werken we samen met 325 gemeenten, 8.500 winkels, 1.000 installatiebedrijven, 80 kringloopbedrijven, 165 kinderboerderijen, 2.000 scholen en heel veel consumenten.

We garanderen een optimale recycling met de modernste technieken. Grondstoffen voor nieuwe producten halen we uit oude producten. Zo hoeven we minder ‘nieuwe’ grondstoffen uit de natuur te halen. Schadelijke stoffen komen niet in het milieu terecht. De uitstoot van CO2 wordt vermeden. Daar zetten we ons dagelijks met hart en ziel voor in.