“Migreren naar de Circulaire Economie… De grootste transitie ever”

Modulo Milieustraten organiseerde afgelopen dinsdag een strategische partnerbijeenkomst in de Circular Valley te Hoofddorp. Beslissers uit de recyclingbranche waren naar deze inspirerende plek gekomen om mee te denken over het thema voor deze middag: “Migreren naar de Circulaire Economie … De grootste transitie ever”

Ron van Ommeren, initiatiefnemer voor deze middag en ambassadeur van de Valley, heette de gasten en sprekers welkom in zijn “circulaire inspiratie kantoor” en introduceerde Guido Braam, de moderator van deze bijeenkomst.

Guido Braam, Social Entrepreneur en Initiator van de Circular Valley, nam de deelnemers mee in zijn persoonlijke “roadmap” naar de circulaire economie en gaf een toelichting op het ontstaan van en de toekomstige ontwikkelingen rond de Valley.

Olaf Blaauw, senior strategic consultant van de Delta Development Group, gaf als mede-initiator van de Valley een toelichting op de veranderende rol van de projectontwikkelaar als gevolg van de migratie naar de circulaire economie. Bij de ontwikkeling van het energie neutrale Park 2020 in Hoofddorp is zijn organisatie ook gemigreerd van traditioneel bouwer naar dirigent, samenwerken met circulaire specialisten, samenwerken naar een nieuwe toekomst, waarbij iedere partner gefocust is op zijn- of haar kernkwaliteit.

Marcel Adriani, de wethouder van de gemeente Soest, met o.a. duurzaamheid in zijn portefeuille, vertelde over de ontwikkeling en bouw van het Nationaal Militair Museum in Soest. “Een mooi project waarbij een stuk natuur met het voormalige vliegveld Soesterberg omgetoverd is naar een duurzaam museum, ontspanning- en woongebied voor omwonenden”.

Dat “de grootste transitie ever” impact heeft op het traditionele inkoop- en aanbestedingsproces, daar waren de deelnemers het wel over eens. Guido Braam wist aansluitend aan iedere presentatie met doortastende vragen interessante discussies te bewerkstelligen over wie nu welke verantwoording neemt in dit proces, de overheid als opdrachtgever of de leverancier… of beide? Verandert de rol van de overheid en hoe nu toch effectief samen te werken?

Jacques Reijniers, voormalig hoogleraar inkoopmanagement op Nyenrode zag het als volgt: “Geen (juridische) angst en wantrouwen, maar vakmanschap is nodig. De oplossing ligt op de plank, het vergt een geheel andere aanpak tussen de opdrachtgever en de leverancier. In het kader van marktwerking en de veranderde rol van inkoop is het traditionele contact tussen opdrachtgever en leverancier (verplicht) verwaterd. Met name op het moment van aanbesteding en het daaraan gerelateerde inkoopproces. Men richt zich met de aanbesteding vaak gedwongen op bestaande technieken omdat innovatieve leveranciers geen contact meer (mogen) hebben met de opdrachtgever”.

Jacques Reijniers pleitte er voor het onderling vertrouwen te versterken en vakmanschap in dit samenwerkingsproces te laten gelden. De wetgeving laat het toe, men moet lef en durf tonen door het te doen. Aan de hand van voorbeeldsituaties schetste hij het veranderde inkoopproces en hoe partijen hierop in kunnen spelen.

Na een inhoudelijke paneldiscussie, waarbij praktijk ervaringen van aanwezigen werden besproken, werd deze bijeenkomst onder het genot van een hapje en een drankje afgesloten.

De Valley in Hoofddorp is ontwikkeld als de nationale en internationale hub voor de circulaire economie. De Valley neemt bezoekers mee langs de circulaire innovaties van Nederland met als doel nationale en internationale stakeholders en geïnteresseerden te inspireren, om zo de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Modulo-Milieustraten is mede-ambassadeur van dit initiatief.