Glas scheiden de gewoonste zaak van de wereld?

In samenwerking met Stichting Kik’r introduceerde Nedvang afgelopen vrijdag een lespakket over de recycling van glas. Dit gebeurde op de St. Jozefschool in Schiedam, die het nastreeft een duurzame school te worden. Het lespakket moet bijdragen aan een beter besef van het belang van het gescheiden inzamelen van glas. Nog té vaak belanden flessen en potjes in het restafval.

De basisschoolleerling Emma uit de kindergemeenteraad van Schiedam mocht afgelopen vrijdag het spits afbijten tijdens de feestelijke lancering van een lespakket over glasrecycling. Zij mocht het eerste lespakket overhandigen aan de Schiedamse wethouder van Milieu, Grijzen. Glas gescheiden inzamelen lijkt misschien de gewoonste zaak van de wereld, toch verdwijnt er nog te veel glas in de ‘gewone’ afvalbak. En dat kan anders. Glaseducatie kan een steentje bijdragen. Hoeveel de kinderen van de St. Jozefschool al wisten over (het recyclen van) glas, werd getoetst in de De Grote Glas Quiz, waarin respectievelijk de directeur van inzamelaar Irado en de directeur van Nedvang, de teamcaptains waren. Ter ere van het lespakket werd er samen met de wethouder een prachtig kunstwerk onthuld van oud glas van Yvon Koopman.

Glas scheiden in Nederland
Al heel lang – sinds 1978 – scheidt Nederland haar glazen verpakkingen, maar liefst 350 miljoen kilo per jaar. Toch verdwijnt er nog steeds veel verpakkingsglas in het restafval. We moeten dan denken aan verpakkingen als wijnflessen, potjes en flesjes. Dat kan dus nóg beter. In november 2013 vond daarom de aftrap plaats van de campagne ‘Glas scheiden doen we samen uit voor de aarde’. Deze campagne en een nauwe samenwerking met Nederlandse gemeenten moeten ervoor gaan zorgen dat mensen meer glas inzamelen. Meer informatie over de campagne: www.glasscheiden.nl . Het lespakket is te bestellen op www.kenmerk.nl