SUEZ en Koffie Recycling Nederland zetten koffiedik om in bio-energie
Koffie; je krijgt er energie van, maar je kunt er ook energie van máken. Dat is wat SUEZ en Koffie Recycling Nederland (KRN) voor ogen hadden toen zij nieuwe circulaire oplossingen ontwikkelden voor de verwerking van koffiedik. Zij gaan zich samen inspannen om uit het restproduct van de meest gedronken drank van Nederland energie te halen. Hiervoor hebben SUEZ en KRN het startsein gegeven voor landelijke inzameling van koffiedik bij horeca en kantoren. De koffiedik wordt omgezet in bio-pellets die geschikt zijn als brandstof voor pelletkachels. Daarnaast wordt gekeken naar andere toepassingen voor de verwerking van koffiedik, zoals de productie van bio-plastics en het creëren van een voedingsbodem voor champignons.

Op jaarbasis gebruiken Nederlanders zo’n 120 miljoen kilo aan koffiebonen. Maar wat gebeurt er met het koffiedik nadat we hebben genoten van deze vertrouwde ‘bron van energie’? Tot nu toe worden de resten verbrand met het restafval of vergist en gecomposteerd als groenafval, wat bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen. SUEZ en KRN laten echter zien dat koffiedik een zeer duurzame biobrandstof is. Door het om te zetten in bio-pellets zijn flinke besparingen op de CO2-uitstoot mogelijk. “Elke kilo koffiedik die we verwerken tot bio-pellets levert een besparing van 775 gram CO2 op ten opzichte van de verwerking ervan als zijnde restafval. Dit is te vergelijken met de CO2-uitstoot van een personenauto die zeven kilometer rijdt”, vertelt Vincent Mooij, Business Innovator van SUEZ Nederland. “Stel je voor dat we al het in Nederland vrijgekomen koffiedik om zouden zetten in bio-pellets, dan besparen we jaarlijks ruim 93.000 ton CO2-uitstoot. Dit is vergelijkbaar met de uitstoot van een auto die 20.000 keer rond de aarde rijdt.”

Dubbele energie
In de fabriek die momenteel in Nederland wordt gebouwd, wordt straks eerst het vocht uit het koffiedik gehaald. Door het koffiedik vervolgens samen te persen met houtvezels, ontstaan er energierijke bio-pellets. Bij gebruik in een pelletkachel levert dit een zeer hoog warmterendement op. Bovendien is de verbranding van bio-pellets gemaakt van koffiedik schoner dan van pellets die voor 100% gemaakt zijn van hout en er blijft weinig as over. De reguliere houtpellets zijn daarnaast vaak gemaakt van hout afkomstig uit het buitenland. Door koffiedik uit eigen land te gebruiken voor de productie van bio-pellets, kunnen logistieke kosten en bijbehorende CO2-uitstoot voor het transport van het hout worden bespaard. Door koffiedik te gebruiken als duurzame brandstof voor pelletkachels ontstaat een nieuwe warmtebron. Zo zorgt koffiedik er niet alleen voor dat mensen het thuis lekker warm krijgen, maar ook dat horecagelegenheden hun gasten dubbel kunnen ‘opwarmen’ met koffie. Deze warmtebron is bovendien erg geschikt voor allerlei andere toepassingen, zoals het verwarmen van zwembaden, kantoren en huishoudens.

Belastingdienst, Delta Loyd en Inntel Hotels leveren koffiedik

Het partnership tussen SUEZ en KRN is een mooi voorbeeld van circulair ondernemerschap en slim samenwerken, vindt Marcel Roeleveld, directeur van KRN. “We waren op zoek naar een partij die samen met ons de wereld groener wil maken. We zijn dan ook erg blij dat we in SUEZ deze partner hebben gevonden. SUEZ heeft niet alleen toegang tot de grondstoffen, maar ook de kennis in huis om samen met ons op basis van co-creatie een nieuwe circulaire oplossing te ontwikkelen waar je letterlijk warm van wordt.”

Mooij voegt hieraan toe: “We hebben alle vertrouwen in de mogelijkheden die deze nieuwe duurzame methode biedt. Er hebben al verschillende grote bedrijven toegezegd om te starten met de recycling van hun koffiedik. Zo gaan De Belastingdienst, Delta Loyd en Inntel Hotels als eerste organisaties hun koffiedik laten recyclen. Gezien de reacties in de markt verwachten we dat spoedig veel meer bedrijven en horecagelegenheden ‘leverancier’ zullen worden van koffiedik. Zo kunnen we ook koffiebranderijen en -producenten helpen die zich richten op duurzaamheid. Door het afval van de koffie een duurzame bestemming te geven, halen we samen het maximale uit koffiedik.”

Klik op de afbeelding en download de Inforgraphic in pdf formaat.
Klik op de afbeelding en download de Inforgraphic in pdf formaat.

[vc_button title=”Meer over SUEZ” target=”_self” color=”default” href=”http://www.afvalgids.nl/afval/inzamelaar/sita-nederland/”]