Bouw nieuwe installatie 4PET maakt recycling van PET-trays mogelijk

Het Afvalfonds Verpakkingen heeft een overeenkomst gesloten met 4PET Recycling om vanaf 2018 op grote schaal PET-trays te recyclen. Bij de tot nog toe beschikbare technieken was dit niet op grote schaal mogelijk. De installatie die 4PET momenteel bouwt in Duiven zorgt ervoor dat er een grootschalige oplossing komt voor de recycling van deze schaaltjes en bakjes voor bijvoorbeeld vlees, groenten en fruit. 4PET Recycling is de eerste recycler wereldwijd die door consumenten gebruikte PET-trays als separate grondstofstroom gaat recyclen.

In Nederland worden PET-trays samen met het huishoudelijk kunststof verpakkingsafval ingezameld. Vanaf voorjaar 2018 zullen verschillende sorteerders in Nederland de PET-trays uit het kunststof verpakkingsafval sorteren en aanbieden voor recycling bij 4PET te Duiven. Dit bedrijf legt zich volledig toe op de recycling van PET-materialen en zal vanaf medio 2018 ook PET-trays verwerken tot een recyclaat (kunststof granulaat). Dit recyclaat zal worden gebruikt voor de productie van nieuwe schaaltjes en bakjes voor vlees, groenten en fruit, bloemen en planten, als ook voor omsnoeringsbanden.

Ongeveer 10% van het huishoudelijk kunststof verpakkingsafval bestaat uit PET-trays. Bij de tot nog toe beschikbare technieken werd de stroom aan PET-trays hooguit ingezet als bij-stroom bij de recycling van PET-flessen en als onderdeel van de mix-kunststofstroom. In beide gevallen zit er vanwege kwaliteitseisen een bovengrens aan de hoeveelheid PET-trays.

“Doordat de PET-trays met de nieuwe techniek uit de mix-kunststofstroom verdwijnen, neemt ook de kwaliteit van deze stroom toe en wordt hiermee een belangrijke stap gezet naar een verdere verbetering in hoogwaardige recycling van grondstoffen, aldus Cees de Mol van Otterloo, directeur van het Afvalfonds Verpakkingen. “Deze recycling van PET-trays levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie.”

Jean-Loup van de Wiele, CEO/CCO van 4PET: “Als 4PET zien we al enkele jaren de enorm groeiende PET-traymarkt als de nieuwe verder te ontwikkelen PET-recyclingmarkt, naast de wereldwijd reeds ontwikkelde PET-flessenmarkt. We zijn dan ook erg tevreden dat we als eerste in deze markt een closed-loop kunnen aanbieden, net als Bottle2Bottle, maar dan Tray2Tray”.

NRK Recycling is verheugd over de overeenkomst tussen het Afvalfonds Verpakkingen en de gespecialiseerde PET Recycler 4Pet om op grote schaal PET-trays te recyclen. Mede door de inzet van de kennis van 4PET is voor deze deelstroom nu een duurzame oplossing gevonden, waarbij zowel de inzameling als de afzet gegarandeerd is. Dat draagt direct bij aan het tot stand komen van een duurzame circulaire economie. Regranulaat is de grondstof voor onze circulaire toekomst.

Over het Afvalfonds Verpakkingen
In Nederland zijn bedrijven die verpakte producten op de markt brengen wettelijk verplicht te zorgen voor het inzamelen en recyclen van de verpakkingen: de producentenverantwoordelijkheid. De Stichting Afvalfonds Verpakkingen heeft deze verantwoordelijkheid van deze bedrijven op zich genomen. Het verpakkend bedrijfsleven betaalt hiervoor een bijdrage per kilo verpakkingen aan het Afvalfonds Verpakkingen: de afvalbeheersbijdrage. Hiermee worden de kosten voor de inzameling en recycling van verpakkingen vergoed aan de gemeenten.

Over 4PET
4PET Recycling verwerkt gesorteerde PET-flessen en -trays uit de retour-, statiegeld- en afvalketen. Door een proces van voorwassen, shredderen, zuiveren en scheiden, wassen en drogen en regranuleren worden PET-flessen verwerkt tot het eindproduct; voedselveilige flakes en granulaat. Deze materialen worden als grondstof verkocht aan de foliebedrijven.

4PET Recycling is onderdeel van 4PET Holding, de moedermaatschappij van een vijftal bedrijven die zich bezighouden met het recyclen van PET-flessen en trays vanaf het moment van ontvangst van afvalverwerkers tot en met het weer in de handel brengen van eindproducten. Alle bedrijven hebben als doel om zoveel mogelijk cradle to cradle te werken en zijn of worden zoveel mogelijk volledig circulair ingericht.