Een bijzondere oproep, tijdens het jaarlijkse Afval & Recycling Industrie congres in 2015. Wieger Droogh, CEO van SUEZ Recycling & Recovery, nodigt de zaal uit om met hem samen te werken. Een heel persoonlijke vraag die hij laat voorafgaan door een heel persoonlijke inleiding.

“In de eerste acht maanden van dit jaar hebben wij alles opgegeten, alles verbruikt wat de aarde in één jaar kan produceren. We leven elk jaar vier maanden in reservetijd. En die reservetijd wordt steeds langer. We doen meer en meer een beroep op onze grondstoffen. En er komen steeds meer mensen bij. Als ik naar mijn kinderen kijk en de kinderen die zij hopelijk krijgen, dan maak ik mij zorgen. Er moet echt wat gebeuren om de toekomst te verbeteren.”

We hoeven niet altijd alles zelf te doen. Benut elkaars sterkte

Droogh roept op tot een grondstoffenrevolutie. Geen evolutie, dat neemt teveel tijd in beslag. Maar een revolutie waarin SUEZ een belangrijke rol wil spelen. Om het effect en het tempo van de revolutie te vergroten, wil het bedrijf samenwerken. “Aan de voorkant van de markt kunnen we keiharde concurrenten zijn en ergens anders in de keten kunnen we prima samenwerken. De afvalsector heeft zoveel kennis bij elkaar, er is zoveel innovatiekracht, maar we doen er te weinig mee. Ik denk dat we het echt samen moeten doen; slim omgaan met grondstoffen om uitputting van onze aarde te voorkomen. Daarom mijn oproep van vandaag, doet u mee? Zijn er ideeën die u graag met SUEZ wilt uitvoeren? Ik ben maar één belletje bij u vandaan. ”

Ik verwacht nog dit jaar een concreet nieuwsbericht rondom hout

Nu, een jaar na dato, is Afvalgids benieuwd naar de resultaten. Is er daadwerkelijk gebeld? Zijn er samenwerkingen tot stand gekomen? Droogh ”Jazeker. Er zijn absoluut dingen uitgekomen. Niet concreet allerlei businessplannen die ik nu zo kan delen. Maar ik ben zeker gebeld door allerlei, ook onverwachte partijen. Met name door kleine partijen die zagen dat wij tegenwoordig bewust kiezen voor partnerships.” Is er dan niet één concreet voorbeeld te noemen? Droogh: “Ik verwacht nog dit jaar een concreet nieuwsbericht rondom hout.“

De lopende en de op handen zijnde samenwerking met kleinere partijen is opvallend. Het grote SUEZ, voorheen SITA, is een samenwerkingspartner die niet automatisch de grootste stem hoeft te hebben. In verscheidene joint ventures heeft SUEZ een minderheidsbelang. De beslissende stem is niet altijd nodig, want goede samenwerkingen zijn meer en meer gebaseerd op wederzijds vertrouwen. “Dit past bij mij persoonlijk, bij ons bedrijf en dit past bij deze tijd”, aldus Droogh. “Door het uit te stralen maar ook door gewoon toe doen, slaat het aan.”

Een voorbeeld is de QCP fabriek in Sittard-Geleen. SUEZ heeft een minderheidsbelang. Het levert de grondstoffen voor de fabriek: grote balen van ingezameld kunststof verpakkingsafval afkomstig uit huishoudens. QCP maakt van het binnenkomende polyethyleen en polypropyleen, plastic korrels die weer als grondstof gebruikt kunnen worden in de kunststof producerende industrie. Partijen die het gerecyclede plastic – dat vergelijkbaar is met de kwaliteit van virgin plastic – maar al te graag gebruiken in plaats van echt virgin plastic, om zo hun duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.

Geen versnippering maar multi-niche

Niet als solist maar als co-creator en innovator in de afvalmarkt staan naast diverse, oude en nieuwe recyclebedrijven. Dat is de switch waar SUEZ nu middenin zit. Als buitenstaander vraag je je af of de activiteiten op deze wijze niet heel erg versnipperen. En of het bedrijf zo nog wel is aan te sturen. Droogh: “Versnipperen klinkt niet goed. Een mooier woord voor deze beweging is ‘multi-niche’. We richten ons niet meer op één tak van sport maar op nieuwe, innovatieve ontwikkelingen in verscheidene nichemarkten. Het klopt dat het aansturen van deze organisatie een uitdaging is. We kiezen er daarom bewust voor om de nieuwe ontwikkelingen eerst buiten de organisatie, als kleine start-up te laten opgroeien. Het model is dat wij kennis en afval aanleveren, we praten mee over het proces, we denken mee. Een ander bedrijf – vaak een start-up – voert de operatie uit.

Niet alleen in naam en in activiteiten verandert er veel bij SUEZ. Ook intern is een verandering gaande. Van gesloten kantoren naar open en glazen ruimten. Van een traditionele afdeling personeelszaken naar een moderne afdeling Human Resources waarbij persoonlijke ontwikkeling een veel grotere rol speelt. Droogh: “Natuurlijk is dit intern wennen. De nieuwe manier van werken past misschien niet bij alle karakters. De één houdt van verandering, de ander juist van structuur. Veel jonge mensen willen graag bij ons werken. Maar er zijn ook veel medewerkers al tientallen jaren in dienst. Hoe gaan we om met die twee culturen? Persoonlijk geeft het mij veel voldoening dat een medewerker van begin zestig onverwachts veel geniet van nieuwe kennis, opgedaan tijdens een management development traject. Dat is echt gaaf. We laten mensen kantelen, we brengen mensen in beweging en stiekem ben ik daar nog veel trotser op dan alle circulaire modellen.”


Dit was deel 1 van de interviewreeks met Wieger Droogh
Deel 2 treft u hier: Vraag aan Wieger Droogh: Cirkel of spiraal?
Deel 3 treft u hier: Duurzaamheid en innovatie vs subsidie
Deel 4 treft u hier: Het nieuwe Suez vs het voormalige Sita