Gaat het lukken om in Haarlem 100 huishoudens 100 dagen afvalvrij te laten leven? Spaarnelanden en de gemeente Haarlem gaan ermee experimenteren en zoeken enthousiaste deelnemers voor het project 100-100-100. Minder restafval en meer hergebruik van waardevolle grondstoffen. Dat is het streven.

Het experiment gaat op maandag 15 februari 2016 van start en eindigt op dinsdag 24 mei 2016. De huishoudens die de uitdaging aan willen gaan, staan er zeker niet alleen voor. Zij krijgen op verschillende manieren hulp van Spaarnelanden én van elkaar. Het webplatform dat speciaal voor 100-100-100 in Haarlem wordt gelanceerd, gaat daar een belangrijke rol in spelen. Hier krijgen de deelnemers leuke weekopdrachten en tips van professionals. Ook kunnen ze op het webplatform terecht voor vragen en het uitwisselen van ervaringen met andere deelnemers.

Afval is waardevolle grondstof
Een gemiddeld huishouden in Nederland gooit 9 kg per week aan restafval weg. In Haarlem is dat ruim 10 kg per week. Dat kan minder. Momenteel verdwijnen er nog veel (her)bruikbare grondstoffen bij het restafval, waardoor er waardevolle grondstoffen verloren gaan. Door de afvalstromen gescheiden in te zamelen, kunnen er nieuwe producten van worden gemaakt en wordt er energie bespaard. Zo kunnen er van 15 kilo oud papier maar liefst 250 Donald Ducks worden gedrukt. En van de energie die wordt bespaard door het recyclen van 1 plastic boterkuipje kan een 60 Watt-lamp zes uur branden. Daarom is het zonde wanneer afvalstromen als plastic, papier, glas, textiel en GFT bij het restafval terechtkomen.

Aanmelden
Voor het experiment zoeken Spaarnelanden en gemeente Haarlem naar huishoudens van jong tot oud, van alleenstaand tot grote gezinnen en van een flat tot aan een vrijstaand huis. Iedereen mag meedoen, de enige voorwaarde is dat de deelnemers in de gemeente Haarlem wonen. Vanaf 4 januari 2016 kunnen inwoners van Haarlem zich aanmelden voor 100-100-100 via het webplatform: haarlem.100-100-100.nl