100% elektrische inzameling van lege batterijen in regio Haarlem en Amsterdam

In de regio Haarlem, Amsterdam en de kop van Zuid-Holland worden lege batterijen voortaan 100% elektrisch ingezameld. In plaats van een dieselvrachtwagen, haalt een zero-emissions vehicle (volledig elektrisch voertuig) de lege batterijen op bij zo’n 4.000 winkeliers, scholen en bedrijven, zodat ze verwerkt kunnen worden tot waardevolle grondstoffen.

De volledig elektrische inzameling is een initiatief van Stibat en Spaarnelanden. Beide partijen vinden elkaar in de missie om grondstoffen op een milieuvriendelijke, schone en efficiënte manier in te zamelen. Spaarnelanden, dat gevestigd is in Haarlem, zamelt vier dagen per week in en legt elektrisch per dag zo’n 175 km af.

Inzamelen met een grote oplaadbare batterij
“Duurzaamheid en zorg voor het milieu staan bij ons voorop.” vertelt Jan Bartels, directeur van Stibat. “We vinden het belangrijk om de keten, van inzameling tot en met de recycling van lege batterijen, zo efficiënt en schoon mogelijk in te richten. Samen met Spaarnelanden hebben we een mooie stap gezet door emissie-vrij in te zamelen. We hopen dit in de nabije toekomst ook bij andere steden in te zetten.”

“Prachtig dat we op deze manier samen kunnen werken aan een uitstootvrije leefomgeving en betere luchtkwaliteit.” zegt Robert Oosting, directeur van Spaarnelanden. ”We zamelen lege batterijen in met een grote oplaadbare batterij, zo moet je het zien! Hiermee zijn we voorloper in Nederland op het gebied van zero-emissie grondstoffeninzameling. Ik hoop dat meer bedrijven ons voorbeeld zullen volgen en kiezen voor emissievrije voertuigen.”

Zero emissie
Cora-Yfke Sikkema, wethouder Duurzaamheid in gemeente Haarlem, lanceerde het initiatief feestelijk, door symbolisch de eerste batterij in te leveren bij de elektrische inzamelwagen. Het initiatief past goed bij het programma Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek (ZES), dat gemeente Haarlem heeft ondertekend, met als doel de uitstoot van schadelijke stoffen drastisch terug te dringen. Ook voor Amsterdam en omliggende gemeentes is ‘zero emissie’ een belangrijk onderwerp.